fbpx
frostskader, katt, snø

Frostskader hos dyr

Frostskader kan fort oppstå hos dyr på kalde vinterdager. Både katter, hunder, kaniner og andre familiedyr kan få slike skader hvis de er ute over en lengre periode når det er kaldt.

Kulda har begynt å komme og det er også kaldt for dyrene

Det er viktig å huske på at katter gjerne søker etter plasser med varme og et typisk eksempel er bilen, det kan være greit å ta en ekstra titt rundt/under bilen før du skal ut å kjøre.

Dyrebeskyttelsen Norge

Vi oppleve ofte at katter får frostskader

Oftest er det kattens ekstremiteter (ører, poter, haletipp, nese og pung) som affiseres, med vevsdød som følge. Alle katter kan få frostskader, men unge, eldre og katter med dårlig pels må ha mulighet til å komme inn fra kulden for ikke å få skader. Det er individuelt hvor lav temperatur kattene kan tåle.

Har du en katt som er mye ute er det lurt å lage til noe ute der de kan søke ly og holde varmen til de kan komme inn igjen.

Vi råder alle til å ikke la pus være ute for lenge av gangen og ikke minst; ha fyr i peisen, et fang og ligge i eller et deilig pledd klar til innekos når pus kommer inn igjen for å varme seg.

Områder som er utsatt:

  1. Poter: Frostskader på potene er vanlige, spesielt hos dyr som tilbringer mye tid utendørs. Kulden kan føre til isdannelse på potene, noe som kan skade vevet. Dette kan resultere i hevelse, smerte og i alvorlige tilfeller, nekrose (vevsskade som fører til død) av poten. Sjekk derfor potene jevnlig gjennom årstider hvor det er kaldt.
  2. Ører og hale: Ører og hale er også utsatt for frostskader, spesielt hos dyr med mindre pelsdekning på disse områdene. Skader her kan føre til at vevet blir hardt, misfarget og smertefullt.
  3. Nese og kjønnsorganer: Frostskader kan også oppstå på nesen og kjønnsorganene, da disse områdene er spesielt utsatt for kulde. Dette kan føre til vevsskader og store smerter hos dyrene.

frostskader, katt, snø

Forebygging av skader

For å forebygge frostskader hos dyr, spesielt i kaldt vær, er det viktig å ta følgende forholdsregler:

  • Sørg for tilstrekkelig ly: Gi dyret en plass hvor det kan søke ly fra kulden. Katter må slippes inn og skal ikke være ute over lengre perioder når det er kaldt.
  • Påfør potebeskyttelse: Bruk potebeskyttelse, som potesokker eller salver, for å hindre isdannelse og beskytte potene mot kulden.
  • Plasser varme kilder: Gi tilgang til varmekilder, spesielt for dyr som tilbringer mye tid utendørs. Husk at alderen på dyret også kan påvirke hvor godt de tåler kulde.
  • Regelmessig tilsyn: Hold øye med dyret for å oppdage tegn på frostskader tidlig. Hvis du mistenker frostskader, kontakt veterinæren fortløpende.