Laboratorium, røntgen, ultralyd, CT
Laboratorium for blodprøver, urinprøver og annen prøvetaking
Når en hund blir syk er det ofte nødvendig å ta flere forskjellige prøver for å finne korrekt diagnose. På Vetsentrum har vi et velutstyrt og avansert laboratorium som kan gi oss svar på en rekke prøver i løpet av kort tid. Dette er verdifullt slik at man raskt kan igangsette rett behandling.
På laboratoriet vårt kan vi analysere
- Blodprøver
- Urinprøver
- Svaberprøver fra ører
- Hud/celleprøver
- Progesteron og skjedeutstryk av tispe i forbindelse med parring
- Hurtigtester ved mistanke om bukspyttkjertelbetennelse, hjerteorm, anaplasmose, borreliose, ehrlichiose, cushings sykdom, addison sykdom mm.
Ved behov for ytterligere tester sender vi inn prøvene til analyse hos eksterne laboratorier, både i Norge og utlandet. Ønsker du å bestille time hos Vetsentrum? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Røntgen
En røntgenundersøkelse kan gi oss verdifull informasjon i forbindelse med en utredning. På Vetsentrum har vi et avansert digitalt røntgensystem, nytt i 2022. Røntgen benytter vi blant annet ved mistanke om brudd, medfødte sykdommer i skjelett, forkalkninger, fremmedlegeme i mage/tarm, væske på lunger m.m. Vi tar også HD/AA bilder for innsending til NKK. Under tannbehandlinger benytter vi eget digitalt tannrøntgen. Les mer om det under tannhelse (LEGG INN LINK)
Forberedelse til røntgenundersøkelse
I noen tilfeller vil hunden få litt beroligende i forbindelse med undersøkelsen og den bør da møte fastende. I andre tilfeller kan bildene tas på våken hund. Vi vil informere deg om hvordan du skal forberede undersøkelsen av din hund når vi setter opp time. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.
Ultralyd
Ved en ultralydundersøkelse sender man ultralydbølger inn i kroppens vev ved hjelp av et lydhode. Ultralydbølgene reflekteres så tilbake til lydhodet og omdannes til levende bilder på skjermen.
Flere av våre veterinærer har videreutdannelse innen ultralyddiagnostikk og dette er et svært nyttig verktøy som vi benytter i utredningen av en rekke ulike sykdomstilfeller.
Hva tar vi ultralyd av:
- Buk . Her kan vi se på tarmene samt organer som lever, milt, nyrer, urinblære, livmor og prostata.
- Drektighet. Drektighet kan påvises på ultralyd fra omkring dag 21. Det kan være vanskelig å anslå antall fostre, til dette benyttes røntgenundersøkelse fra dag 50 i drektigheten.
- Sener og ligamenter.For eksempel ved mistanke om korsbåndsskade etter betennelse i bicepssenen.
- Hjerte. Vår veterinær Anne Ø. Øvergaard har spesialisert seg på hjerte og utfører en grundig undersøkelse av hjertet med ultralyd. Les mer om hjerteultralyd her .(LEGG INN LINK)
Forberedelse til ultralyd
Til de fleste ultralydundersøkelser bør hunden møte fastende til timen. I noen tilfeller må vi gi hunden litt beroligende. Ved ultralyd av buk ønsker vi også at hunden ikke tisser rett før den kommer, slik at det er litt innhold i blæra. Når vi setter opp time til en slik undersøkelse vil vi gi deg detaljert informasjon om hva du skal forberede, avhengig av type undersøkelse. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål. Når det gjelder hjerteultralyd og ultralyd drektighet foregår dette våken. Hunden trenger ikke å møte fastende til disse undersøkelsene. I forbindelse med ultralydundersøkelsen må vi i de fleste tilfeller barbere vekk pelsen over det aktuelle området, da pelsen hindrer ultralydbølgene fra å nå gjennom.
CT (Computertomografi)
CT (computertomografi) er en avansert røntgenundersøkelse som lager to- eller tredimensjonale bilder av kroppen. CT gir et mer detaljert bilde enn tradisjonelt røntgen, og man kan ta bilder av større kroppsdeler på relativt kort tid. Vi på Vetsentrum er en av fem eierklinikker av aksjeselskapet Vet CT Innlandet, som utfører CT-scanning av kjæledyr. CT-maskinen står i våre lokaler på Vetsentrum og driftes av våre faste veterinærer og dyrepleiere.
Her kan du lese mer om CT scanning og forberedelser til denne undersøkelsen.
Bildene sendes til veterinære diplomater i radiologi. Svar på undersøkelsen foreligger vanligvis i løpet av 1 – 3 dager.