fbpx

Kloklipp

Klipping av klør er en viktig del av det regelmessige stellet til hunden. Hvor ofte man skal klippe klør er individuelt og varierer noe med hvor mye de slites naturlig.

Hvor ofte bør du klippe hundens klør? Generelt bør klørne klippes minimum hver 2.-3. uke, gjerne oftere. På vinteren når det er snø slites gjerne klørne noe mindre og må derfor klippes oftere enn i sommerhalvåret. Det er bedre å klippe lite og ofte enn at klørne vokser seg lange mellom hver gang.  Bestill time til kloklipp her.

Skader kan oppstå som følge av for lange klør

Det er vondt for hunden å gå med lange klør og det øker risikoen for å skade klørne.

Om hunden din får for lange klør har de lettere for å hekte seg fast i noe og kloen kan rives av. Går hunden med for lange klør over lang tid kan også belastningsskader oppstå.

Hvis en klo brekker, åpner det døren til potensielle komplikasjoner. Nerven inne i kloa kan bli klemt eller avrevet, og dette kan føre til smerter og risiko for infeksjon. En brukket klo må undersøkes hos veterinær og ofte må man rense opp og fjerne restene av klokapselen. Dette utføres i en kortvarig narkose. Hunden vil få med smertestillende hjem og kloa må beskyttes med bandasje og/eller potesokk inntil skaden er avhelet.

Klør som vokser seg for lange, kan vokse inn i tredeputen. Dette kan føre til ubehag og smerter for hunden. Hvis du legger merke til at hunden din halter, beveger seg unormalt eller løfter på labbene når dere er ute på tur, bør du ta en ekstra titt. Det er viktig å sjekke om klørne har laget sår i tredeputen, da dette kan være en skjult årsak til hundens ubehag.

Regelmessig stell av hundens klør er derfor essensielt for å forebygge slike problemer. Ved å holde klørne i riktig lengde og sørge for at de ikke blir for lange, kan du bidra til å bevare hundens velvære og unngå smertefulle situasjoner. Ta deg tid til å inspisere og stelle hundens poter regelmessig, og vær oppmerksom på eventuelle tegn på ubehag eller smerte.

Kloklipp, hund

Hvordan klipper jeg hundens klør?

Et godt tips er at du benytter deg av en god klotang og setter av godt med tid.  I starten kan det være utfordrende da dette er nytt for både deg og hunden din. Derfor kan det være greit å være to personer de første gangene. Om du nylig har fått deg en valp bør du starte med dette så tidlig som mulig, jo raskere hunden forstår at kloklipp er en regelmessig og ufarlig rutine, jo bedre er det. De første gangene trenger du ikke å klippe, kun berøre potene. Etterhvert introduserer du klotangen, klipp bare litt og litt. Gi masse ros og belønninger underveis og gjør dette til en fin stund, dette vil gjøre prosessen enklere fremover. Du trenger heller ikke klippe alle klørne med en gang. Begynn med en eller to, så kan du fortsette senere på dagen eller neste dag.

Ønsker du at vi viser deg hvordan du kan klippe hundens klør? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Det er ikke et fasitsvar på om hunden bør stå, ligge eller om hunden bør sitte på fanget. Prøv deg frem og gjør det som fungerer best for deg og din hund. Om du har en liten hund kan det noen ganger være enklest å ha den på fanget mens du klipper klørne.

De fleste hunder er noe mindre sensitive på bakbeina, det kan derfor være en god idè å klippe klørne der først.

Unngå å klippe nervesekken

Hundens klo består av klobeinet innerst. Deretter kommer pulpa eller nervesekken, her er det blodrikt vev og mange små nerveender. Ytterst finner man klokapselen, som tilsvarer vår negl. Når vi klipper hundens klør ønsker vi kun å klippe ytterste del av klokapselen. Er man uheldig og klipper for langt kommer man inn til nervesekken og det vil kunne blø friskt. Dette er litt smertefullt for hunden, men som regel helt ufarlig. Infeksjon kan oppstå i sjeldne tilfeller, ta kontakt med veterinær dersom området blir hovent eller ømt. Blødningen kan stoppes med blodstopp pulver som du får kjøpt hos veterinær eller på dyrebutikken.

Når du klipper kan du løfte bøye hundens bein forsiktig bakover og opp, slik at du ser hele poten og klørne fra undersiden. Da vil du enklere se hva som skal klippes. Har hunden har lyse klør er det lettere å se nervesekken. Har hunden mørke klør er det viktig å klippe gradvis slik at man ikke klipper for langt. Begynn med å klippe tuppen av kloen, der den bøyer seg. Det kan nesten se ut som et lite «nebb». Dette punktet gir en trygg avstand fra de sensitive nervene og blodårene. Klipp deretter litt og litt. Benytt gjerne en teknikk hvor du klipper på skrå fra hver side. Se etter et litt lysere og mykere felt i midten av kloen. Når du ser dette nærmer du deg nerven og du har klippet langt nok. Gi hunden masse ros og belønning underveis, så blir det en positiv opplevelse.

kloklipp. hund. hundeklør

Hjelp med kloklipp

Vi på Vetsentrum har lang erfaring med kloklipp og vi vet at dette er noe mange eiere gruer seg for å gjøre. Du er velkommen til å ta kontakt med oss for råd og veiledning.

Vi kan klippe klørne til din hund og om du ønsker det tar vi gjerne en gjennomgang hvor vi lærer deg hvordan du selv kan klippe klørne hjemme.Bestill time til kloklipp her.

Ønsker du mer informasjon om hund og hundestell er det bare å ta kontakt med oss.

Kontakt

Åpningstider

ÅPNINGSTIDER

Mandag – 08:00-16:00
Tirsdag – 08:00-18:00
Onsdag – 08:00-16:00
Torsdag – 08:00-16:00
Fredag – 08:00-16:00

Lørdag og søndag: stengt