Oppkast og diarè
En av de vanligste årsakene til at hundeeiere kontakter oss er fordi hunden har problemer med oppkast og diaré.
Dyrlegene hos oss utfører ofte undersøkelser og behandling av kjæledyr på grunn av både akutt og kronisk oppkast/diaré – både på egne og henviste pasienter. I mange tilfeller er generell støttebehandling tilstrekkelig for å løse problemet, men i enkelte tilfeller kreves en mer grundig utredning. I en slik utredning vil det kunne være aktuelt med for eksempel blodprøver, avføringsprøver, røntgen og ultralyd. I noen tilfeller brukes også endoskopi hvor vi kan foreta en kameraundersøkelse av magesekk og tynntarm eller tykktarm. Samtidig med undersøkelsen kan vi ta ut prøver fra mage/tarmkanalen og sende til analyse.
Ønsker du å bestille time? Ta kontakt i dag.
Oppkast hos hund
Oppkast hos hund kan oppstå akutt, mens det andre ganger opptrer mer kronisk. Oppkast en sjelden gang iblant er ikke uvanlig, men om det opptrer regelmessig eller om hunden plutselig kaster opp flere ganger i løpet av kort tid bør veterinær kontaktes. Oppkast er et symptom som kan ha mange ulike årsaker, en av dem kan være virusinfeksjon. Blodig oppkast og diaré er blant annet et symptom på hundens parvovirus, men i Norge er de fleste hunder vaksinert mot dette. Oppkast kan også skyldes sykdommer i ulike organsystemer, for eksempel nyresvikt, betennelse i bukspyttkjertelen og diabetes.
En annen årsak til oppkast hos hund kan være at den har spist noe den ikke skal, et såkalt fremmedlegeme. Dette kan f.eks være en sokk ,en leke eller en bit av et teppe. Om dette ikke brytes ned og fordøyes, kan det resultere i at hunden kaster opp. Om fremmedlegemet setter seg fast i tarmsystemet vil dette føre til en forstoppelse og skade tarmen. Dersom hunden har spist et fremmedlegeme kan de bli veldig syke og det krever rask behandling hos veterinær. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du mistenker at hunden din kan ha spist et fremmedlegeme.
Når skal du kontakte veterinær?
- dersom du mistenker du at hunden din fått i seg et fremmedlegeme bør du kontakte oss
- dersom hunden din har nedsatt allmenntilstand
- dersom hunden din kaster opp flere ganger etter hverandre
- ved blod i oppkast eller avføring
- ved regelmessig oppkast
- hvis hunden kaster opp vann
Diaré hos hund
Hundens avføring skal være brun, ha fast konsistens og være enkel å plukke opp. Opplever du at hunden din rammes av diaré? Diaré skyldes en forstyrrelse i tarmfunksjonen og kan ha en rekke ulike årsaker. Noen av årsakene kan være sykdom, allergi, virus, orm/parasitt, fôr, ulike bakterier, medisiner, stress eller andre ting. I mange tilfeller er heldigvis diarèen kortvarig og ukomplisert og kan da behandles hjemme med støttebehandling. I andre tilfeller er det nødvendig med undersøkelse hos veterinær.
Hva kan du gjøre selv når hunden har diarè
Dersom hunden din nylig har fått diarè, men ellers er i fin form kan du forsøke litt enkel støttebehandling hjemme. Vi anbefaler da en lettfordøyelig mage-/tarmdiett som du får kjøpt hos veterinær. Denne inneholder lettfordøyelige ingredienser og har et tilpasset næringsinnhold. Gi mange små måltider gjennom dagen og sørg for å tilby rikelig med væske. I tillegg anbefaler vi behandling med en mage/tarmregulerende pasta som inneholder pre-/probiotika og en leire som binder irriterende stoffer og væske. Ta kontakt med oss for veiledning.
Når skal du kontakte veterinær?
- ved stort væsketap eller om hunden ikke drikker
- ved nedsatt allmenntilstand
- om det er blod i avføringen
- om diaréen ikke gir seg etter noen dager
- om du mistenker at hunden har spist noe giftig
- dersom man mistenker at hunden kan ha spist et fremmedlegeme
- dersom hunden har kroppstemperatur under 38°C eller over 39°C
Akutt oppkast eller diaré hos valp
Om valpen din har fått akutt oppkast eller diaré kan dette påvirke dyrets væskebalanse og føre til dehydrering. Valper er mer utsatt for dehydrering og bør undersøkes av veterinær i løpet av kort tid.