Vaksinering av hund
Vaksinering av hund er en forebyggende behandling som beskytter mot flere alvorlige og smittsomme sykdommer. Regelmessig vaksinering er viktig både for å beskytte din egen hund og for å holde forekomsten av smittsomme sykdommer nede. Takket være effektive vaksinasjonsprogrammer er forekomsten av alvorlige, smittsomme sykdommer i dag lav. Ønsker å bestille time til vaksine og helsekontroll av hunden din? Ta kontakt med oss for timebestilling.
I Norge er det vanlig å vaksinere mot sykdommene valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Det er generelt lite bivirkninger knyttet til vaksinene. Alvorlige, allergiske reaksjoner kan oppstå, akkurat som hos mennesker. Dette er imidlertid sjelden og om det skulle oppstå skjer det relativt kort tid etter vaksineringen. Derfor ønsker vi alltid at dere venter 20 minutter på klinikken etter første gangs vaksinering.
Sykdommene vi vaksinerer mot
- Valpesyke (Canine distemper)
En svært smittsom og alvorlig virussykdom som kan gi feber, nevrologiske symptomer og irritasjon i luftveier.Les mer om valpesyke her.
- Parvovirus (Hundepest)
En svært smittsom virussykdom som gir alvorlige symptomer, særlig hos uvaksinerte hunder. Les mer om parvovirus her.
- Smittsom leverbetennelse (HCC)
En smittsom og potensielt dødelig virussykdom som angriper hundens lever og slimhinner. Les mer om smittsom leverbetennelse her.
- Kennelhoste
Kennelhoste hos hund er en smittsom luftveisinfeksjon som kan forårsakes av flere ulike virus og bakterier. Den kjennetegnes av en karakteristisk bjeffende hoste. Vanligvis går tilstanden over av seg selv, men i noen tilfeller kan den forårsake lungebetennelse.Selv om hundene kan bli smittet til tross for at de er vaksinert, vil de fleste få et langt mildere sykdomsforløp enn uvaksinerte hunder.
Vaksinasjonsprogram hund
1. vaksine: 8 ukers alder. Ved særlig høyt smittepress kan man vaksinere fra 6 ukers alder.
2. vaksine: 12 ukers alder.
3. vaksine: 16 ukers alder. .
4. vaksine: Ved 12 måneders alder.
Deretter anbefales det årlig vaksinering; vaksinen mot valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse gis hvert 3. år. Vaksinen mot kennelhoste gis årlig.
Det var tidligere vanlig å kun vaksinere valpene ved 8 og 12 ukers alder. Grunnen til at vi nå også anbefaler en vaksine ved 16 ukers skyldes en internasjonal anbefaling fra WSAVA, The World Small Animal Veterinary Association. Det er funnet at opptil 10 % av valpene ikke får tilstrekkelig beskyttelse dersom de får den siste grunnvaksinen ved 12 ukers alder. Dette skyldes at noen valper fortsatt har antistoffer fra mor i blodet. De vil derfor ikke respondere like godt på vaksinen og har behov for ytterligere en vaksine ved 16 ukers alder for å oppnå god beskyttelse.
Helsekontroll og vaksine
Vi utfører alltid en helsesjekk i forbindelse med vaksineringen for å forsikre oss om at hunden din er frisk. Vi undersøker blant annet tenner og tannkjøtt, øyne, ører, hud, pels, klør, testikler på hannhunder og jur på tisper. Vi lytter også på hjerte og lunger. En slik årlig helsekontroll er viktig for å eventuelt kunne avdekke sykdom og skader på et tidlig tidspunkt. Ta kontakt med oss dersom du ønsker å bestille time til vaksine og helsekontroll. Helsekontroll av hund kan du lese mer om her (LEGG INN LENKE)
Vaksinasjon ved reise med hund
Dersom man skal reise utenlands med hunden er det en del regler man må sette seg inn i før man reiser. På Mattilsynet sine sider får du alltid oppdatert informasjon om gjeldende regler. Mattilsynets reiseveleder finner du her
Rabiesvaksine hund
Dersom man skal reise til andre land enn Sverige er det krav om gyldig rabiesvaksine. Rabies er en smittsom og dødelig virussyksom som kan smitte fra dyr til mennesker. Rabiesvaksinen skal gis minst 21 dager før utreise. Hvor lenge vaksinen er gyldig avhenger av hvilken rabiesvaksine som benyttes. Vaksinen vi bruker gis neste gang 1 år etter første vaksine. Hunden er da grunnvaksinert og kan deretter vaksineres hvert 3. år. Rabiesvaksinen attesteres i hundens EU pass.
Leptospirosevaksine hund
Leptospirose er en sykdom som skyldes bakterien Leptospira Interrogans. Denne skilles ut med urin fra syke dyr. Symptomer er oppkast, diarè og nedsatt allmenntilstand. Sykdommmen kan være dødelig. Leptospirose er vanligst i land med temperert og tropisk klima, men det er også rapportert om innenlands smitte av hund. Les mer om lepospirose her . Vaksine mot lepotspirose kan være aktuelt, avhengig av hvor man skal reise. Ta kontakt med oss dersom du ønsker veiledning. Leptospirosevaksinene gis som to doser med 4 ukers mellomrom og deretter årlig revaksine om man ønsker å opprettholde beskyttelsen.
Ta kontakt med oss dersom du ønsker å bestille time til utstedelse av pass eller vaksinering.